Overgangsalder1

Gener ved overgangsalder

Mange af de gener som kvinder accepterer som en del af deres menstrationscyklus, præmenstruelle gener og gener ved overgangsalderen kan relativt let afhjælpes gennem kost og/eller kosttilskud samt motion. F.eks. skyldes menstrationssmerter ofte mangel på den rigtige slags fedt (ofte omega-3-fedtsyre), magnesium og B-vitamin, specielt B6-vitaminet.

Hvis problemerne skyldes uorden i ens egen produktion af kvindelige hormoner pga. insulinresistens, bliver en kostomlægning så meget mere vigtig.

Så frem for at leve med generne eller modvilligt tage et hormontilskud, er det værd at prøve en kursændring.

Læs mere om overgangsalderen i vores Slank Krop magasin.

Overgangsalder

Ved starten af overgangsalderen falder produktionen af kønshormon fra ovarierne. Underskud af østrogen og progesteron, forkert indbyrdes forhold mellem disse og hjernens overproduktion af styrende hormoner kan give en række gener. Hyppigst er hedeture, vægtproblemer, kraftige blødningsforstyrrelser og humørændringer. Jo bedre balance der er i kønshormonerne indbyrdes og jo langsommere et fald i niveau, jo færre gener for kvinden.

Hos insulinresistente kvinder forstærkes problemerne af flere årsager;

  1. et lavere niveau af kvindelige hormoner til at begynde med, det betyder at et fald hurtigere mærkes som et problem.
  2. den kompensation, der ellers opnås ved produktion af DHEA fra binyrerne, udebliver. Den undertrykkes af det forhøjede insulinniveau.

En effektiv måde at modvirke overgangsalderproblemer er at dyrke motion. En af årsagerne hertil kan være, at motion giver en omgående forbedring i insulinfølsomhed og dermed hjælper til at reducere insulinresistens.

Opskrift – For dig der er i overgangsalderen

1 banan
12 – 15 jordbær
Saft af 4 appelsiner
2 cm ingefær uden skræl
10 isterninger

Alt lægges i en blender og blendes i ca. 1 minut.


Del på facebook

Tags: ,